Néhány érdekes tény a könyvből:
Egy csésze kávé előállításához száznegyven liter, egy kiló gabonáéhoz ezer, egy kiló rizséhez ezernégyszáz, egy kiló marhahúséhoz tizenháromezer liter vízre van szükség. A Föld teljes vízkészletének mindössze 0,8%-a alkalmas emberi fogyasztásra.
Magyarországon a tyúktartás háromnegyede háztáji, egynegyede ketreces, viszont a kereskedelmi forgalomba kerülő, azaz a boltokban kapható tojások kilencvenöt százaléka a ketreces tartásból származik.
A huzatos nyílászárók utólagos szigetelésével egyhatodával csökkenthető a fűtéshez szükséges energia mennyisége. Ha télen egy fokkal csökkentjük a hőmérsékletet, megspórolhatjuk a fűtésre fordított energia öt százalékát.
A leggyakrabban használt vegyi anyagok háromnegyedéről nem állnak rendelkezésre alapvető környezetvédelmi és egészségügyi adatok.
És még: források és ivókutak listája, idény-növény táblázat, helyitermék kalauzokat kiadó civil szervezetek elérhetőségei, házi praktikák és tippek, olvasmányajánló, termékcímke ismertetők, biominősített hús- és hallelőhelyek, árkalkulátorok, nemzeti parkok ökoturisztikai és családbarát szolgáltatásai árakkal.
Tudatos vásárlók könyve
Gulyás Emese (szerkesztő)
Ursus Libris, 2009