Debreceni átvételi pontunkon a csomagok díjmentesen átvehetőek.

Teafa illóolaj 50 ml

100% tisztaságú teafa olaj. 

Kiszerelés
50 ml
Nincs raktáron
4 290 Ft
Egységár: 85 800 Ft/liter
A vásárlás után járó pontok: 129 Ft
mamamibolt.hu
Kérdésed van?

A mamamibolt lelkes csapata szívesen segít, amiben csak tud.
info@mamamibolt.hu
+36-30/562-5553

Neked ajánljuk
Részletek

A friss, fűszeres, kámforos illatú illóolaj gátolja a vírusok, baktériumok és gombák fejlődését. Megfázás, meghűlés esetén párologtatáshoz, inhaláláshoz és bedörzsöléshez is használható.


Ajánljuk takarításhoz, mosáshoz vagy kozmetikai alapanyagként.


Nagy, gazdaságos kiszerelésben, cseppentős üvegben.


Erős fertőtlenítő, gombaölő hatású illóolaj, ajánljuk takarításhoz, mosáshoz.


Ideális mosható pelenkák tárolásához.


Adagolás: néhány csepp a vödörbe a pelenkákra.


 


teafa (Melaleuca alternifolia) Ausztráliában őshonos növény, melynek girbe-gurba törzsét vastag, papírszerű kéreg borítja. A leveleiből előállított olaj rendkívül erős fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik; gyógyhatását az ausztrál őslakosok régóta ismerték és hasznosították.


A teafa elnevezés viszont nem tőlük ered. Az 1770-es években Ausztráliába érkező Cook kapitány figyelte meg, hogy a bennszülöttek a fa leveleiből teát készítenek, így a növényt az angolok teafának (tea tree) nevezték el. Ám a teafaolaj gyógyhatásai nem igazán voltak ismertek mindaddig, míg az 1920 körül Arthur Penfold, ausztrál kémikus kutatásai rá nem világítottak antiszeptikus tulajdonságaira.


Bár a teafa illóolajának hatóanyagait elsősorban vírusok, gombák és baktériumok ellen vetik be az orvosok és kozmetikumgyártók; a természetes megoldásokat előnyben részesítők tábora háztartási célokra is felfedezte magának. Hiszen nem csak mesterséges - egészségünkre és környezetünkre is károsan ható - kemikáliákkal lehet tisztán tartani otthonainkat, hanem olyan természetes anyagokkal is, mint az ecet, citromsav, szódabikarbóna vagy éppen a teafaolaj. Ráadásul az ilyen szerek használata legtöbbször nem csak környezetkímélőbb, de olcsóbb is a boltban kapható vegyszerekénél. A teafaolaj tehát több területen is jól hasznosítható, ha takarításról van szó.


 


Fürdőszoba


A teafa olaja hatékonyan pusztítja többek közt a vizes helyiségekben megtelepedő baktériumokat és penészgombákat. Utóbbi eltávolításához spricceljünk kb. fél deci ecet és néhány csepp teafaolaj keverékét a penészes területre, hagyjuk hatni legalább fél órát, majd töröljük le a penészmaradványokat (makacsabb folt esetén többször megismételhető az eljárást). Ha nehezen hozzáférhető részen telepedett meg a penészgomba, csepegtessünk rá hígítatlan olajat, majd fél óra múlva öblítsük le a területet.


Hígítva felhasználható kád, mosdókagyló és wc áttörlésére is. Ehhez 1 - 1,5 liter vízhez kb. 3-5 csepp olajat kell keverni.


Antiszeptikus hatásának köszönhetően nemcsak elnyomja, de meg is szünteti a szagokat, így remek alternatívája a mesterséges illatosítóknak. A levegőt is fertőtleníthetjük vele, ha az olajat aromalámpában párologtatjuk.


Felmosás


Egy vödör forró vízbe tegyünk 2 evőkanál szódabikarbónát és 2-4 csepp teafaolajat. A forró víz és a szódabikarbóna oldja a zsírt, a teafa fertőtlenít és illatosít.


Mosás


A bolti öblítőszerek természetes alternatívája az ecet, amit mosásnál az öblítőrekeszbe kell önteni. Illatosít és fertőtlenít ha 2-5 csepp teafaolajat adagolunk hozzá.


Utóbbi nagyon jó megoldás a mosható pelenkát használó édesanyák számára is, hisz a teafaolaj a szintetikus szerekkel szemben nem terheli a babák bőrét. A teafaolaj nem károsítja a szöveteket, fertőtlenítés után pedig nem okoz allergiás bőrkiütéseket.


Konyha


Adjunk néhány csepp olajat meleg vízhez, és használjuk a konyhai munkalap, vágódeszka fertőtlenítésére.


Mosogatószer is készülhet házilag, teafaolajjal. Ehhez áztassunk ki 4 db mosódiót fél liter forró vízben, és hagyjuk kihűlni. Ezután adjunk hozzá 3 evőkanál mosószódát, és keverjük addig, míg teljesen fel nem oldódik. A végén adjunk hozzá 1 csepp teafaolaj és egy kis evőkanál ecet. A zsíros edényeket is hatékonyan mossa el.


Rovarok


Akárcsak a levendula illatát, a teafaolaj karakteres illóanyagait sem kedvelik a különféle rovarok, kártevők. Hangyaméreg és egyéb szintetikus méreganyagok helyett teafaolajat használhatjuk természetes rovarriasztóként: tegyünk 1-2 csepp olajat a hangyák „útvonalára”, s hamarosan szedik is a sátorfájukat. De olajos vattával is áttörölhetjük az érintett részeket, vagy azokat a „bejáratokat” (falrepedések, ablakkeret, ajtó, stb.) ahol a rovarok megjelennek.


Fontos, hogy csak jó minőségű, 100 %-os illóolajokat használjunk, hiszen a szintetikus úton előállított változatok nem rendelkeznek ugyanazzal a hatással, mint a természetes olajok.


Párologtatás


Cseppents 5-8 csepp teafa olajat az aromalámpa vízzel töltött részébe vagy a párologtatóba. Tisztító, frissítő hatású.


Aromafürdő


4 csepp teafa illóolajat egy evőkanál tejben vagy mézben elkeverünk, majd ezt adjuk a fürdővízhez. Javasolt fürdési időtartam: 10-15 perc. 


Lábfürdő gombásodásra hajlamos láb ápolására


Egy evőkanál sóra cseppentsünk 10-20 csepp illóolajat, majd 2-3 liter langyos vízben keverjük azt el. 15-20 percig áztassuk benne a lábat. A fürdő frissíti a láb bőrét, bőrnyugtató, fertőtlenítő hatású, csökkenti a lábszagot.


Zsíros, korpás haj ápolása teafaolajjal


15 ml samponhoz (kb. amennyivel egyszeri alkalommal szoktunk hajat mosni) keverjünk 3 csepp teafa illóolajat, majd a szokásos módon mosunk hajat. A habot hagyjuk 3 percig a fejünkön, majd meleg vízzel öblítsük le. A teafa illóolaj kivételesen jó hatással van a hajra illetve a fejbőrre. Csökkenti a fejbőr viszketését, szabályozza a faggyútermelődést. Nyugtató hatású, megvéd a korpaképződéstől.


Teafaolaj horzsolásra, pattanásra, rovarcsípés okozta viszketésre


1 teáskanál olíva olajban (vagy jojobaolajban) 1-3 csepp teafaolajat elkeverünk, majd a keveréket finoman a bőrbe masszírozzuk. 


 


50 ml


 

Adatok
Márka
Ökokuckó
Cikkszám
OKteafa50
Vélemények
Írj véleményt, hogy segíts másoknak!